EIP 16.5 Okoljski vidiki preusmeritve v ekološko pridelavo sadja
- https://www.program-podezelja.si/
- https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development_en
Okoljski vidiki preusmeritve v ekološko pridelavo sadja
Projekt EIP (Evropsko partnerstvo za inovacije) z naslovom Okoljski vidiki preusmeritve v ekološko pridelavo sadja se izvaja v okviru ukrepa M16: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014-2020, podukrepa M16.5: Okolje in podnebne spremembe.
Vodilni partner: Univerza v Mariboru
Vodja projekta: Prof. dr. Tatjana Unuk (tatjana.unuk@um.si)
Projektni partnerji:
Univerza v Ljubljani --> http://www.bf.uni-lj.si/dekanat/novosti/
Kmetijski inštitut Slovenije --> https://www.kis.si/
Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
--> http://www.kmetijskizavod-nm.si/
Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana
--> https://lj.kgzs.si/
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
--> https://www.kmetijskizavod-ng.si/
Sadjarstvo Dežman --> http://sadjarstvo-dezman.si/
Kmetija Strgar
Kmetija Staniša
Kmetija Černelič --> https://biodinamicnakmetija-cernelic.si/
Kmetija Sadjarstvo Trstenjak --> http://www.trstenjak.eu/o-nas/sadjarska-kmetija-trstenjak
Sadjarstvo Ormož d.o.o. --> https://www.evrosad.si/ormoz.html
Biotehniška šola Maribor --> http://www.bts.si/
Ivan Knez
Kmetija Kante --> http://www.kerinba.si/kante/
Trajanje projekta: 15.11.2019 – 15.11.2022
Opis in cilji projekta:
Cilj projekta je s praktičnimi primeri na partnerskih/demonstracijskih posestvih v 6 statističnih regijah po Sloveniji in vključujoč več sadnih vrst pokazati pridelovalcem, da je ob uporabi obstoječih praks in tehnoloških ukrepov možen uspešen prehod iz integriranega v ekološki način pridelovanja tudi v že obstoječih trajnih nasadih. Ekološki način pridelave sadja je eden najzahtevnejših, vendar najbolj dosledno izpolnjuje večnamensko vlogo kmetijstva, ki obsega zagotavljanje zadostne preskrbe z varno hrano, ohranjanje naravnih danosti – voda, tla, zrak, biotske raznovrstnost in tudi ohranjanje kulturne kmetijske krajine z gospodarsko in socialno vlogo kmetijstva.
Načrtovane aktivnosti projekta:
- sodelovanje z vsemi kmetijskimi gospodarstvi
pri vzpostavitvi sadovnjakov za izvedbo posameznih tehnoloških ukrepov
- zunanji strokovnjak: uvajanje novega tehničnega znanja
- priprava načrtov za spremljanje tehnoloških ukrepov trajnostne:
- rabe tal
- varstva rastlin
- blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe
- ohranjanja biotske raznovrstnosti
- učinkovite rabe energije in
- rabe vode
- spremljanje realizacije tehnoloških ukrepov
- organizacija srečanj predstavnikov kmetijskih gospodarstev
- priprava predavanj v okviru usposabljanj predstavnikov kmetijskih gospodarstev
- izvedba štirih predavanj na srečanjih predstavnikov kmetijskih gospodarstev
- organizacija strokovnega posveta za več kot 50 udeležencev
- priprava večine vsebin za tehnološka navodila
- sodelovanje z mediji
- priprava spletnih vsebin
- priprava analize izvedljivosti ukrepov
- testiranje kmetijskih praks, ki pripomorejo k ohranjanju biotske raznovrstnosti
- najem in nakup naprav in opreme
- poročanje o aktivnostih na projektu
- razširjanje rezultatov projekta
Pričakovani rezultati projekta:
Strnjeno lahko kot pričakovane rezultate projekta izpostavimo naslednje:
- nastanek demonstracijskih objektov z različnimi sadnimi vrstami z naborom sodobnih ukrepov v ekološki pridelavi sadja, razpršeno od pomurske do primorske regije (6 statističnih regij)
- po testiranju kmetijskih praks, ki pripomorejo k biotskih raznovrstnosti v prakso preneseno znanje glede pomena pridelave sadja za varovanje nadzemnih in podzemnih voda in njene racionalne rabe, razmer v tleh, biotske raznovrstnosti in naravovarstva
- v prakso prenešeno znanje glede prilagajanja pridelave sadja podnebnim spremembam in tudi prilagoditev pridelave za preprečevanje nadaljnjega negativnega vplivanja na podnebne spremembe
- v prakso prenešeno znanje glede izvedbe trajnostnega varstva rastlin
- v prakso prenešeno znanje za izvedbo analize možnosti prehoda v EKO pridelavo
- povečanje površin z ekološko pridelavo
- umestitev izbranih ukrepov, ki se izvajajo v ekološki pridelavi sadja (po izvedbi testiranja kmetijskih praks, ki pripomorejo k ohranjanju biotske raznovrstnosti), tudi v sheme standardne (IP) pridelave